Werking Rots & Water programma

In een serie van, bij voorkeur, 10 lessen worden de thema’s aangeboden met behulp van samen bewegen. De leerlingen ontwikkelen lichaamsbewustzijn, ervaren stevigheid in hun lijf en hun zelfvertrouwen groeit door positieve ervaringen die ze in de veilige context van de Rots & Water lessen opdoen. Ze gaan veerkrachtiger om met de uitdagingen in het dagelijks leven.


Rots staat voor eigen kracht - autonomie - zelfstandigheid. De leerlingen leren door middel van verschillende oefeningen en stoeien om met hun lijf als een rots te zijn.
Maar ze leren ook dat ze een rots kunnen zijn in een gesprek. En welke reactie dat teweegbrengt bij anderen.

Water staat voor communicatie - verbondenheid - vriendschap. De kinderen leren met hun lijf, door middel van stoei- en verdedigingsoefeningen, hoe water voelt. Ze leren hoe je soepel als water kunt bewegen in een gesprek.


Oefeningen, reflectie en kringgesprekken worden voortdurend met elkaar afgewisseld. Het samen aan den lijve ervaren van de oefeningen, zien wat het met jezelf en een ander doet, zorgt voor sympathie en respect voor elkaar. Ze leren de behoeften en grenzen van de ander herkennen en hun reacties daarop aanpassen.

Vaak kan er met kleine aanpassingen in communicatie, lichaamshouding of de energie waarmee dingen gezegd en gedaan worden, veranderingen ontstaan in de rolverdeling in de groep en het contact met elkaar.

Verwerkingsopdrachten maken in het werkboek, het herhalen en toepassen door de leerkracht van het geleerde in de klassensituatie, en de betrokkenheid van ouders zorgen voor een diepgaand vormend en preventief effect. Bij de feestelijke laatste les ontvangen de leerlingen een welverdiend Rots & Water certificaat.